Totul despre raportul de producție

Totul despre raportul de producție

Ce este raportul de producție?

Raportul de producție este un document de înregistrare în contabilitatea de gestiune a firmei costurile efective pe comenzi, produse sau semifabricate. Pe scurt, raportul de producție reprezintă un document care reflectă procesul de producție.

La ce servește raportul de producție?

Raportul de producție servește ca:

  • document de înregistrare în contabilitatea de gestiune a firmei costurile efective pe comenzi, produse sau semifabricate, obiect (sau parte din obiect) de construcții, lucrări de întreținere și reparații etc…

  • document pentru determinarea costurilor efective pe unitatea de calculație

Ce conține raportul de producție?

Raportul de producție trebuie să conțină produsele finite care au rezultat din procesul de producție și materia primă care a stat la baza obținerii lor. Se întocmesc zilnic, iar pentru materia primă care s-a consumat se întocmesc bonuri de consum.

Concret, raportul de producție conține următoarele date:

  • denumirea formularului; numărul paginii;

  • denumirea unității; punctul de lucru;

  • denumirea produsul obținut, unitatea de măsura, cantitatea produsă, costul unitar de producție, valoarea producției, valoarea la preț de livrare;

  • denumirea materialelor consumate, unitatea de măsură, cantitatea, prețul unitar,  valoarea materialelor consumate;

  • semnătura responsabil producție și semnătura de control.

Cum se întocmește raportul de producție?

Raportul de producție se întocmește zilnic, în două exemplare, pe baza rețetarului și a bonurilor de consum. Un exemplar rămâne în carnet, iar al doilea exemplar se trimite la departamentul financiar-contabil, unde este verificat și confruntat cu datele din evidența analitică.

După ce are loc verificarea, documentul se arhivează la departamentul financiar-contabil și la responsabilul cu procesul de producție.

Un program de contabilitate precum Facturis Stoc sa Facturis Magazin oferă posibilitatea completării raportului de producție zilnică într-un timp mai scurt și fără greșeli.

Calculele sunt făcute automat, astfel că veți avea certitudinea că informațiile finale sunt corecte. În plus, după salvarea documentului, se va printa raportul de producție și se va introduce automat un NIR cu produsele finite.

Modificările se fac cu ușurință, apăsând butonul Modifică din program, iar apăsând click-dreapta pe listă puteți exporta înregistrările în fișier Excel, CSV, text sau fișier delimitat de Pipe (I); printa unul sau mai multe rapoarte deodată sau modifica pe 0 rapoartele selectate.

Postari asemanatoare

program de facturare integrat cu e-Factura